Jorrit van der Kooij is afgestudeerd als logopedist aan de Hogeschool Utrecht afdeling Logopedie en als docerend en uitvoerend musicus (trompettist) aan het Utrechts Conservatorium.

Jorrit heeft zich vooral toegespitst op de behandeling van stem- en ademklachten, zowel bij (amateur)zangers als bij mensen die hun stem beroepsmatig (te) veel of onjuist belasten en patiënten met klachten zoals (supra) gastrisch boeren, opgeblazen gevoel, aerofagie het ruminatie-syndroom, laryngospasme, EILO en chronisch hoesten.

Van 2009-2012 gaf hij diverse lessen op projectbasis bij de Hogeschool Utrecht afdeling Logopedie en in 2010-2012 de cursus DTL in opdracht van de Hogeschool Utrecht (Post-hbo) en de NVLF.
Op dit moment werkt hij op projectbasis bij Saxion Hogeschool en Saxion Edith Stein in Enschede. Voor logopedisten geeft hij elk jaar de 'Basiscursus Stemtherapie' bij THIM in Nieuwegein.

Als trompettist speelde hij in diverse professionele symfonieorkesten, en bij een aantal musicals van Joop van den Ende, zoals Cyrano, The Phantom of the Opera en Evita.

Jorrit is ook praktijkhouder en werkzaam in Logopediepraktijk Van der Kooij te Utrecht